Page content

Vietnam: Halong Bay

Vietnam: Halong Bay

Pas als je je een beetje verdiept in de bezienswaardigheden in Vietnam, ontdek je wat een bijzonder land het is. Want er is misschien geen Verboden Stad, Ankor Wat of ander wereldwijd bekend highlight. Het is een lieflijk land, met een ruige geschiedenis, en onbekende highlights. Eén daarvan is Halong Bay!

Op een B-weggetje tussen rijstvelden rijd je bijvoorbeeld naar de kust. Onderweg zie je ossenkarren, krakkemikkige fietsen en natuurlijk de uberbekende ‘conicle hats’, de Vietnamese punthoedjes. Bij het jachthaventje liggen verschillende cruise schepen. Stel je daar niet teveel van voor, het zijn veelal jonken, typische, fotogenieke houten zeilboten waar je met een mannetje of 20 comfortabel op vertoeft.

Al varend de Golf van Tonkin op, krijg je een beeld van hoe mooi deze trip door Vietnam gaat zijn. Kalkstenen rotsen rijzen steil uit het water omhoog, en creëren een magische, geheimzinnige sfeer. Dit is Halong Bay. Nooit van gehoord, misschien? Maar absoluut een experience. En een sprookjesachtige, dat ook. In 1994 is Halong Baai eindelijk, terecht, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens je dagen aan boord maak je van alles mee. Natuurlijk leer je je medepassagiers kennen, tijdens de maaltijden of ’s avonds als het (vroeg!) donker is.

De tocht over het water voert langs verschillende rotseilanden, sommige groen bebost, andere bewoond en weer andere hebben een zandstrand. Ondanks het feit dat je hier niet alleen bent, want elke Vietnam toerist maakt een cruise door de baai, is het varen over het gladde water met de steile rotsen oprijzend, indrukwekkend. Bij enkele van de eilanden vind je drijvende dorpen met vissers die in de ondiepe wateren vis vangen. Op sommige eilanden leven dieren, zoals kippen, apen en leguanen. Je daalt ook af in enkele grotten met prachtige druipstenen, stalagmieten en stalagtieten.

Maak een frisse duik in het water, geniet van het uitzicht op het dek of help de kok een handje met het vangen van een smakelijk maaltijd. Visliefhebbers kunnen met een hengel en visdraad vanaf de boot proberen wat aan de haak te slaan. Je kan ook nog even zelf het water op. Op het dek liggen verschillende kayaks die je voor een klein bedrag kunt gebruiken voor een tochtje langs de eilanden.

Neem voordat je ‘s avonds je hut opzoekt nog een kijkje op het dek als de zon langzaam ondergaat en de rotsen in de nacht verdwijnen.

En hoewel die zonsondergang al onbeschrijfelijk mooi is, wat er gebeurt als ie voorbij is, overtreft nog meer verwachtingen. Als je een ‘cloudless sky’ treft in dit gebied, waar eigenlijk geen verlichting vanaf de grond is, kun je je misschien voorstellen wat je ziet als je omhoog kijkt. Hoeveel je van de Melkweg ziet, hoeveel vallende sterren je kunt tellen, of hoeveel plezier je zult beleven aan een zaklamp en een sterrenkaart. Gewoon even je ogen dicht doen en het je voorstellen..

Wanneer je vervolgens in je comfortabele hut, op een zachte matras neerstrijkt, ben je met het deinen van de zee, waarschijnlijk zo in een heerlijke slaap. En morgen is het weer genieten, in Halong Bay.

Wil je deze belevenis zelf ervaren? Dat kan met Vietnam online, onderdeel van Riksja Travel. Een van de landenspecialisten helpt je dan met het samenstellen van een reis, voor jou op maat gemaakt. Naast Halong Bay zie je dan bijvoorbeeld Hanoi, bergvolkeren in het noorden, de hoofdstad Ho Chi Minh City (voorheen: Saigon), prachtige natuur, natuurlijk, en een heerlijk palmenstrand om de reis af te sluiten.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: