Page content

Sri Lanka, Azie in een notendop

Sri Lanka, Azie in een notendop

Als je het woord ‘Sri Lanka’ letterlijk vertaalt dan krijg je ‘prachtig eiland’. En, ook al klinkt het woord iets wat cliché; het klopt wel. Het land is maar iets groter dan Nederland, maar bevat veel ingrediënten van Azië. Kortom Sri Lanka is Azie in een bescheiden notendop. Sri Lanka herbergt zowel het Boeddhistisch geloof en Hindoeïsme. Je hebt er fijne stranden, indrukwekkende culturele plekken en groene natuurparken met wilde olifanten. En wist je dat Sri Lanka ook een bergachtig gebied heeft met koele temperaturen?

Nog niet overtuigd? Laat je inspireren door een aantal mogelijkheden van Sri Lanka:

Starten, acclimatiseren, écht alles easy in Negombo

Op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven van Colombo ligt fijn Negombo. Is de stad Colombo hectisch, en druk om te starten: Negombo is tropisch en naar ons gevoel: relaxt. Je hebt er stranden, en de actieveling kan met een bootje varen door de kanalen. Vroeg in de ochtend zul je veel vissers tegenkomen die op zoek gaan naar een goede vangst. Ga daarom ook in de middag naar de vismarkt, waar zij hun vis handelen aan het dorp.

Een cultureel rondje naar oude koningssteden
Een rit langs de oude koningssteden van Sri Lanka geeft je reis een totaal ander accent. Pak bijvoorbeeld Sigiriya, Polannaruwa en Dambulla. In Sigiriya vind je een indrukwekkende rotstempel: letterlijk een verstopt paleis gebouwd op een flinke rots. De klim naar boven duurt even, en eigenlijk op de top vind je een ruïne, maar het uitzicht en het gevoel dat hier vroeger een enorm paleis stond… onbeschrijfelijk. Polonnaruwa was vroeger de hoofdstad van Sri Lanka en hier vind je veel overblijfselen van vroeger. Van paleizen tot badhuizen en tempels. Dambulla is een grottempel met honderden, misschien wel duizenden afbeeldingen van Buddha. Bijzonder om hier rond te lopen, met allerlei Buddha’s die je aankijken.

Strand break in Trincomalee
Een ongerept stuk; en met kilometers strand. Trincomalee is (nu) nog ongerept en soms heb je de stranden écht helemaal voor je alleen. Trinco zelf is een klein plaatsje, niet heel bijzonder maar wel een bezoek waard. Je vindt er een Hindoe tempel waar de Tamil bevolking hun offers brengen. Een andere aanrader is Pingeon Island. Een klein eilandje voor de kust, waar je kunt snorkelen tussen kleurrijke vissen en (ongevaarlijke) ‘baby sharks’.

Engeland of Sri Lanka? Nuwara Eliya.
Als je aankomt in Nuwara Eliya twijfel je even of je nog wel in Sri Lanka bent. Opeens worden de temperaturen koeler, moet je zelfs ’s avonds een vestje aan als je naar buiten gaat, en zie je rode telefooncellen en Engels Victoriaanse huizen. Dit is Nuwara Eliya, voorheen een uitvalsplek als het voor de Engelsen te heet werd in de rest van het land. In de heuvels om de stad groeien theestruiken voor de Ceylon thee, en wil je gaan voor een frisse ochtendwandeling? Ga naar de hoogvlakte bij nationaal park Horton Plains. Hoogtepunt is Land’s End, een kloof waarbij je echt het gevoel hebt dat de wereld eindigt.

Safari in Yala
Dat verwacht je misschien niet, op safari gaan in Sri Lanka. Waar veel olifanten, gazelles en krokodillen leven. Hoogtepunt is de luipaard, je moet wel geluk hebben maar wij kennen veel reizigers die hem gezien hebben.  Een wildlife experience die je Sri Lanka reis een leuk accent geeft.

En verder ..?
Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden in Sri Lanka (tempels, raften, VOC oudheden) en in het zuiden kun je weer eindigen aan een fijn strand. Of ga een stapje verder en combineer je Sri Lanka reis met de Malediven. Een reis door Sri Lanka biedt volop mogelijkheden.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Omar, reisspecialist van Sri Lanka online. Deze reisorganisatie is onderdeel van de overkoepelende reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen (korte reisprogramma’s) kun je je eigen Sri Lanka samenstellen. Onderweg slaap je kleinschalig en door bijzondere excursies kom je écht dichtbij het land. Omar heeft zelf door Sri Lanka gereisd en geeft je graag persoonlijke advies.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: