Page content

Rwanda: meer dan duizend heuvels

Rwanda: meer dan duizend heuvels

Rwanda is niet het eerste Afrikaanse land waar reizigers aan denken bij vakantie. Rwanda roept herinneringen op aan de gruwelijkheden die tijdens de genocide in 1994 hebben plaats gevonden en de Rwanda: land van duizend heuvelsonrusten in de jaren erna. Hoewel pas in 2002 echte vredesverdragen gesloten zijn met diverse guerilla groepen is Rwanda inmiddels een veilig en makkelijk te bereizen land. En heel belangrijk: het is er prachtig. De slogan:“het land van de duizend heuvels”is eerder een understatement dan overdreven. Het land kent geen vlakke vierkante meter en telt beduidend meer dan duizend heuvels, bergen en vulkanen.

De genocide is door de grote hoeveelheid herdenkingsmonumenten alom vertegenwoordigd, maar Rwanda is hard bezig om deze periode te verwerken. Dat veiligheid nog niet de gewoonste zaak van de wereld is, bleek wel toen we rondliepen in de hoofdstad Kigali. Op iedere straathoek en strategische punten stonden militairen met complete uitrusting. Dat is  toch even wennen.

Vervoer is gemakkelijk
In tegenstelling met enkele buurlanden als Tanzania en Uganda zijn veel wegen in Rwanda goed onderhouden, de grasperkjes gemaaid en er ligt geen afval op straat. Plastic zakken zijn verboden, moto-taxis moeten verplicht een tweede helm hebben voor hun passagier en er mogen niet meer mensen in een bus dan dat er stoelen beschikbaar zijn. Als Rwandees zullen deze regels niet altijd even makkelijk zijn, maar voor de toerist maakt dit het reizen een stuk makkelijker dan in andere Oost-Afrikaanse landen.

Rwanda is een land dat in een paar weken prima (zelf) te ontdekken is, al was het alleen maar om dat Rwanda ongeveer net zo groot is als Nederland. Door de goede staat van de wegen (vooral van en naar Kigali) en bussen is een reiziger nooit lang onderweg. In twee weken hebben wij veel van het land kunnen zien.

Where to go?
Een mooie bestemming zijn onder andere de berggorilla’s in Parc National des Volcans. Een permit kun je het beste van tevoren regelen en kost 500 dollar, waarmee je een uur lang bij gorilla’s mag zijn. Een gorilla op zeven meter afstand is zeer indrukwekkend; de gorilla’s zijn vriendelijk en beangstigend tegelijkertijd. Lake Kivu is prachtig, zeker als een vulkaan uit het national park tegen de achtergrond van een ondergaande zon gaat roken. Kigali is een van de leukere steden van Afrika en heeft een indrukwekkend museum over de genocide, waar we stil van werden.
Andere, minder bekende plaatsen in Rwanda zijn eveneens het bezoeken waard (en goedkoper). Zo bezoeken veel toeristen Lake Kivu vanuit Gisenyi, maar het meer is welicht nog mooier vanuit het stadje Kibuye. Huye, de universiteitsstad van Rwanda is nog in opbouw, maar kent gezellige eettentjes.

Good to know
Door de aanwezigheid van de vele NGO medewerkers, zijn de prijzen van hotelkamers en restaurants relatief hoog. Dit geldt vooral voor Kigali en toeristenbestemmingen als Musanze (startpunt voor berggorilla’s) en Gisenyi (bij Lake Kivu), waar kamerprijzen beginnen vanaf 20 euro. In andere steden is het mogelijk een redelijke kamer rond de 10 euro te krijgen.

Zorg, voordat je naar Rwanda afreist, voor een geldig visum; wij werden bij Rusumo gewoon teruggestuurd. Nederlanders kunnen online een visum aanvragen en hebben daarbij een uitnodiging van een hotel of touroperator nodig. Pas als je een officiele bijlage in je mailbox hebt waarop SINGLE ENTRY VISA ACCEPTANCE bovenaan staat, mag je (voor 60 dollar) het land in. En dan… vanaf dat moment kun je gaan genieten van dit geweldige land.

Dit verhaal is geschreven door Barbera van den Berg

Comment Section

0 reacties op “Rwanda: meer dan duizend heuvels

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: