Page content

Rondreis Peru alleen maar bergen? Welnee!

Rondreis Peru alleen maar bergen? Welnee!

Een rondreis Peru alleen maar bergen? Welnee! Heerlijk genieten tijdens een boottocht op de Stille Oceaan, op zoek naar kolonies zeehonden en pinguïns, zandsurfen van metershoge duinen of een vlucht maken over de wereldberoemde, mysterieuze Nazca lijnen. Het zijn slechts enkele activiteiten die je kunt doen langs de Peruaanse kust, niet ver van de hoofdstad Lima.

De kust ten zuiden van Lima heeft weliswaar geen exotische palmen-stranden, je kunt er wel een heel ontspannen en leuke tijd doorbrengen. Of je nu eerst wilt bijkomen van de lange vlucht uit Europa, de Andes vanwege de hoogte wilt vermijden of bijvoorbeeld wilt uitrusten na je avonturen in de bergen, deze kuststrook is ervoor geschikt. Er zijn comfortabele hotels op mooie locaties. En er is van alles te doen.

Huacachina
In de oase van Huacachina bijvoorbeeld, waar het oasewater wordt omringd door palmbomen, winkels en restaurants. Beklim de enorme zandduinen die hier liggen, met een gemotoriseerde buggy of te voet, en geniet van de spectaculaire zonsondergang voor je weer naar beneden gaat; dat kan dan weer per avontuurlijke sandboard (een surfplank voor op het zand).

Paracas
Het resortstadje Paracas aan de kust is de belangrijkste uitvalsbasis voor een bezoek aan Paracas Nationaal park; het enige marine reservaat in Peru en een UNESCO werelderfgoed. De prachtige Paracas baai vormt bescherming tegen de oceaan golven waardoor het water warm is, er onder water veel planten groeien en het de thuisbasis is van veel diersoorten, waaronder veel vogels. Op het schiereiland zijn rode stranden gevormd door geërodeerde kliffen. De Ballestas eilanden zijn onderdeel van het park. Als je een boottocht naar deze eilanden wilt maken, draag dan zeker een petje of ander hoofddeksel, er scheren continu vogels boven je hoofd. En neem oordopjes mee, vanwege het oorverdovende gekakel, gekraai, geschreeuw en gepiep van alle vogelsoorten. Mogelijk zie je blauwvoet Jan van Genten, de mooie guanay guano vogel, pelikanen, Humboldt pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en nog vele andere dieren.

Pisco
In het verleden was deze regio ook een belangrijke wijn producent. Onder andere door het succes van de lager gelegen wijngebieden in Chili en de aardbeving die hier in 2007 plaats had, wordt tegenwoordig vooral de lokaal zeer populaire drank Pisco Sour geproduceerd. Je kunt hier verschillende wijngaarden en brouwerijen bezoeken en zien hoe het proces van druif tot drank plaats heeft. Bezoek bijvoorbeeld Tacama, het oudste wijnhuis van Peru en een piscobrouwerij die alles nog op ambachtelijke wijze doet. Hier worden de druiven nog echt gestampt en de destillatie gebeurt met een oven op hout.

Ica
De nabijgelegen provinciehoofdstad Ica is een industriële stad en niet zo leuk om te verblijven. Je kunt er wel in het Museo Regional prehistorische voorwerpen van hier zien, waaronder mummies, schilderingen en meubels. Er zijn ook resten uit de Spaans koloniale tijd.

Nazca
Tot slot zijn er nog de Nazca lijnen, gekerfd in de droge grond. Niemand kan met enige zekerheid iets zeggen over de oorsprong van de lijnen en tekeningen in het landschap. De meest geaccepteerde verklaring is dat de afbeeldingen gemaakt zijn door een pre-Columbiaans volk ter verering van hun goden.


De beste manier om deze bijzondere figuren te zien is vanuit de lucht. In een vliegtuigje met maximaal 6 personen maak je een vlucht van twintig minuten over de mysterieuze lijnen. Na de vlucht word je weer naar je hotel gebracht. Het vluchtje is niet voor iedereen weggelegd; veel reizigers klagen over misselijkheid omdat het kleine vliegtuig vaak last heeft van de harde wind die hier meestal staat.

Chauchilla
Je kunt in Nazca ook het woestijnkerkhof ‘Chauchilla’ bezoeken. Op het kerkhof zie je een bizarre verzameling botten, kledingresten en schedels met haar uit de late Nazca-periode, midden in de woestijn; een luguber gezicht, maar wel interessant.

Als laatste dan nog wat belangrijk praktisch nieuws: de Peruaanse kust onder Lima kent een van de droogste klimaten ter wereld. Door het warme, droge klimaat lijkt het het hele jaar door zomer. Vervelend hè ?

Je bereikt dit gebied per comfortabele intercity bus vanuit Lima, in circa 4 uur. Na je verblijf hier kun je terug naar Lima en dan doorreizen naar je volgende bestemming, of per comfortabele nachtbus (stoelen die helemaal plat kunnen) door naar de spectaculaire ‚witte stad’  Arequipa, omgeven door vulkanen en de uitvalsbasis voor een bezoek aan Colca Canyon, de diepste canyon ter wereld.

Geïnspireerd geraakt? Wil je ook een rondreis Peru maken, kijk dan eens bij Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Een reisspecialist helpt je met het samenstellen en adviseert je uit eigen reiservaringen. Buen Viaje!

Klik gerust eens door onze categorieën heen: