Page content

Reizen door China: waar begin je?

Reizen door China: waar begin je?

Reizen door China waar begin je dan uberhaupt? China, een mega groot land. Werkelijk oneindig. Wist je dat het na Rusland en Canada het grootste land ter wereld is qua oppervlakte? En landschappen in China zijn uitlopend: van het Himalaya gebergte in het zuidwesten naar subtropische regenwouden tegen de grens met Vietnam en Laos. En dan heb je nog de grote metropolische steden met felle neonverlichte uithangborden, maar ook de verstopte en traditionele dorpen met rode lampionnetjes en wierrook winkeltjes. Je kunt je voorstellen: het cultuurverschil tussen stad en dorp is enorm, maar ook ver daarbuiten: (Han) Chinezen, Tibetanen, maar ook kleine volkeren als de Bai, Dong en Zhuang minderheid leven verspreid in het land.

Wil je naar China reizen, waar begin je dan en niet minder belangrijk: waar eindig je? Er is zoveel keuze, zoveel te zien, maar heel eerlijk: alle tijd om écht alles te zien heeft de gemiddelde reiziger niet. De gemiddelde reiziger heeft net genoeg tijd voor 2 a 3 weken. Maar vrees niet, ook in dit tijdsbestek kun je een prima indruk maken van het land, als je de juiste keuzes maakt.

En daarom heb ik samen met China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel, deze China top 5 samengesteld:

Top 5 Reizen door China

1          Starten in Beijing
De meeste China reizen starten in Beijing. In een paar dagen door de Verboden Stad slenteren, de Hutong wijken door en verwonderd raken over het plein van de Hemelse Vrede. Je kunt ook vanuit hier makkelijk een dagtrip maken naar de Chinese Muur, kies voor een rustig deel (bijvoorbeeld bij Jingshanling naar Simitai). Verwacht geen goed gerestaureerde muur, hier moet je écht klimmen en klauteren, maar de uitzichten maken alles meer dan goed..  (lees: groen landschap en een immense muur voor je die kilometers vooruit kronkelt).

2          Lampionnenstadje Pingyao
Tussen Beijing en Xi’an (bekend om het Terracottaleger) ligt Pingyao. Het stadje ligt verscholen achter de oude stadsmuur, en is opgedeeld uit kleine, smalle straatjes met veel bedrijvigheid en veel detail: poortjes, hofjes, tempels en een klokkentoren. Het is daarom niet gek dat Pingyao vermeld staat op de Unesco World Heritage list. Overal in straat bungelen de kleine rode lampionnetjes aan de gevels, wat ’s avonds zorgt voor een bijzondere en unieke sfeer.

3          Xiahe en omgeving
Maar heel weinig reizigers bezoeken dit afgelegen gebied. Eerlijk gezegd, je betaalt er ook wel wat meer voor, maar je krijgt er ook een unieke ervaring voor terug. Tussen Xi’an en Chengdu ligt de nomadenroute: een gebied vol met Tibetaanse en Mongoolse invloeden. Rijd met een jeep naar lege grasvlaktes met besneeuwde bergen op de achtergrond en draai aan de gebedsmolens van oude kloosters waar monniken mantra’s zingen. Kijk niet gek op als je onderweg van dorp naar dorp nomaden tegenkomt: complete gezinnen die trekken over de vlaktes. Zij leven in traditionele yurts met hun kudde schapen en yaks.

4          Piekbergen rondom Yangshou
Sla Guilin over en reis iets verder door het binnenland in. Als je aankomt in Yangshuo vallen je de ‘gekke’ piekbergen meteen op. Net een sprookje, maar dan echt, en de Chinezen hebben veel bergen een naam gegeven: camel, moon, .. en noem maar op. Inmiddels is het stadje Yangshou levendig geworden (barretjes, restaurantjes en winkeltjes) dus zoek je dit liever niet op, verblijf dan buiten het centrum. Op zo’n 20 minuten rijden van Yangshuo zit je midden in de (piek)bergen, akkers en rijstvelden. En wat je de komen dagen gaat doen? Wat jij wilt: mountianbiken, wandelen of varen met een bamboevlot over de rivier.

5          Shanghai
Net een reis naar de toekomst: wolkenkrabbers met neonverlichte reclameborden, hippe Chinese meisjes met nog hippere gadgets en een immense skyline. Ja, de wereldeconomie draait op volle toeren en Shanghai draait hier volop in mee. Slenter over de Bund, bekijk het uitzicht vanuit een van de wolkenkrabbers vanuit Pudong en winkel je gek in Nanjing Road. Maar Shanghai is niet alleen welvaart en rijkdom, want de contrasten zijn immens groot. Wijk je ‘even’ af van de gebaande paden, dan kom je in traditionele straten met armoede, vervallen huizen en waar je het echte China proeft.

En dan is er nog veel meer in China te zien en te beleven, en misschien heb je daar ook nog wel meer dan genoeg de tijd voor, maar voor mij is dit toch wel de top 5.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: