Page content

Ontdek de rauwe puurheid van Patagonie

Ontdek de rauwe puurheid van Patagonie

Patagonie, het zuidelijkste deel van Argentinië en deels Chili, met in het uiterste zuiden Vuurland, of Tierra del Fuego, is niet de eerste plek waar men aan denkt voor een onvergetelijke vakantie. Voor de toerist die vooral gericht is op zon, zee, vermaak en luxe, is dit een voor de hand liggende conclusie. Maar voor de toerist die met name geínteresseerd is in ontmoetingen met nieuwe culturen, ruige en ongerepte landschappen die voor altijd op zijn netvlies geëtst zullen zijn, is Patagonië een waar paradijs. Reis even in gedachten met ons mee en oordeel zelf.

Wat is Patagonie precies?

De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaan is degene die dit gebied zijn naam gaf, bij zijn rondreis om de wereld, begin 16e eeuw. Eeuwenlang was de doorgang van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan, Kaap Hoorn in het zuiden van Tierra del Fuego, de schrik van de zeeman. Het weer was er vaak funest en velen vonden er hun einde.

Patagonië beslaat een groot deel van het zuiden van Argentinië en Chili en het weer kan er guur, koud, nat en droog zijn. Er staat vrijwel altijd een stevige wind en het landschap is over het algemeen kaal en ruig. Het houden van schapen op de uitgestrekte steppevlakten is een belangrijke bron van inkomsten.

Wat mag een toerist van Patagonie verwachten?

Wie houdt van uitgestrekte gebieden vol ruig natuurschoon, zoals Noorwegen of delen van Zweden, zal ook in Patagonië voldoende vinden om een adembenemend verblijf te ervaren. Het mooie van Patagonië is de ligging op het Zuidelijk Halfrond. In onze winter is het daar zomer, vergelijkbaar met een Scandinavische zomer. Een bezoek aan de uitgestrekte pampa’s, waar de gaucho’s nog dagelijks te paard rondrijden, is een ervaring om nooit te vergeten.

Patagonië wordt meer en meer ontdekt door de toerist die gewend is ‘off the beaten track’ te gaan. De bevolking ter plekke is nog niet echt aan toerisme gewend. Een goede kennis van de Spaanse taal, of de aanwezigheid van een gids en tolk, zijn sterk aan te raden. Een auto huren is de beste manier om rond te trekken; gezien het karakter van het landschap raden we met klem een auto met vierwielaandrijving aan. Maar dan valt er ook echt wat te genieten. Bezoek de nationale parken van Pucon en Huerquehue, aan de voet van de Andes. Trek rond in het Merengebied, doe mee met een wandeltocht door de Torres del Paine. Sla zeker Vuurland niet over en als je tijd over hebt, probeer dan ook een excursie naar Antarctica. De beste tijd om te gaan is tijdens onze winter, ruwweg de maanden oktober tot april.

Meer reisartikelen en tips over bijvoorbeeld Argentinië zijn ook op Travelblog Traveloo.nl te vinden. Ook vind je er nog veel meer reistips en bezienswaardigheden voor andere bestemmingen.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: