Page content

Indonesie buiten de gebaande paden

Indonesie buiten de gebaande paden

Een bezoek aan de oeroude Borobudur-tempel, slingerende apen in de jungle van Sumatra en poederwitte stranden van de Gili eilanden.. er is in Indonesië zo veel te doen. Hoogtepunten die je volgens ons niet mag missen, maar er zijn meer mogelijkheden om het land te ontdekken. Durf jij het aan om in Indonesie buiten de gebaande paden te treden, en de andere kant te ontdekken?

Onderga een traditioneel reinigingsritueel

Een bijzondere ervaring in Indonesië is het bijwonen van een traditionele reinigingsceremonie. Dit doe je in Tirtagangga, in het oosten van het eiland Bali. Voor dag en dauw sta je op, en na een verse fruitsap neemt de vrouwelijke priester je mee in haar ochtendritueel. Op Bali zie je veel kleurrijke offerbakjes in het straatbeeld. De priester leert je vandaag hoe je zelf een offer kunt maken, en wat de gedachte is achter de bloemen en de wierook in het bakje. Gekleed in een Balinese sarong hop je via de stenen in de vijver naar de offerplaats. Op deze plek woon je met de priester en de lokale bevolking de ceremonie bij,  die wordt afgesloten op Balinese wijze met een bloem in het haar en rijst op je voorhoofd. Wij voelden ons voor even een echte Balinees.

Ontdek de Minangkabauers

De meeste reizigers die naar Sumatra gaan, zien alleen de slingerende apen in de jungle in het noorden van het eiland en gaan op olifantensafari. Zonde vonden wij, want in hetzuidwesten leven de traditionele Minangkabauers, een bevolkingsgroep met de Islam als geloofsovertuiging, maar waar de vrouw de baas is. Door de groene heuvels wandel je naar de plek waar zij wonen en neem je een kijkje in de huizen. Onderweg werden wij vrolijk begroet door spelende kinderen en kippen scharrelden er door de straatjes. Mocht je dit traditionele volk nog beter willen leren kennen kun je overnachten in een van de gekleurde cottages met puntvormige daken.

Verblijf in een dorp op het water

Sulawesi behoort tot de ongereptere eilanden van Indonesië, een stuk minder toeristisch dan Javal en Bali. In het zuiden van Sulawesi ligt Sengkan, een eilandenrijk waar je met één van de longtailboten het gebied kunt verkennen. Je vaart langs houten huizen op palen, waterplanten en vissersboten. Tropische vogels hoor je fluiten en je ziet hoe lokale vissers de dagvangst binnenhalen. Verscholen tussen de planten ligt een drijvend dorp, de eindbestemming. Hier word je vriendelijk welkom geheten door Rabiah. Zij is een van de tweehonderd inwoners van het dorp en probeert je met handen en voeten meer te leren over het leven op het water. Onder het genot van thee en verse pisang goreng waan je je echt in Indonesië.

Kriebelt het bij jou inmiddels ook om Indonesië op een andere manier te leren kennen? Kijk dan eens bij Indonesië online, onderdeel van Riksja Travel. Eén van de reisspecialisten helpt je graag verder met het samenstellen van een reis, voor jou op maat gemaakt.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: