Page content

Cuba een reis langs muziek en dans

Cuba een reis langs muziek en dans

Cubanen leven en ademen muziek en dans. Ritme zit in hun bloed en dat zie en voel je, van jong tot oud, in het dagelijks straatbeeld. Het is in Cuba nooit stil, overal is “musica”. Bandjes spelen hun beste nummers langs de terrassen van de koloniale steden en opzwepende salsamuziek schaalt uit openstaande ramen van huizen en auto’s. De grootste hits van de wereldbekende Buena Vista Social Club zijn niet te missen; natuurlijk het liedje Chan Chan, maar ook het nummer Hasta Siempre Commandante zal je weleens ten gehore zijn komen. Er wordt door Cubanen veel muziek gemaakt en gedanst en daar wil je als toerist ook iets van meekrijgen, maar waar moet je dan zijn? Hierbij een stukje achtergrond en een aantal nuttige tips voor je Cuba rondreis:

Een stukje achtergrond

Cuba is het geboorteland van vele muziekstijlen. De Cubaanse muziek vindt haar oorsprong in de Afrikaanse ritmes die zich vermengende met Spaanse melodieën. Tijdens de kolonisatie van Cuba door de Spanjaarden, werden veel slaven uit Afrika gehaald om te werken op de plantages. De Afrikaanse slaven namen hun trommelende ritmes mee en de Spanjaarden hun instrumenten, zoals de gitaar en de piano. Uit de mix van deze Afrikaanse ritmes, de Spaanse melodieën, en later ook invloeden uit andere landen, ontstonden verschillende muziekstijlen zoals de rumba, de danzon en de bekende Cubaanse son. De salsa is later ontstaan toen in de jaren ’60 Latijns-Amerikaanse immigranten, waaronder veel Cubanen, in New York verschillende stijlen uit hun landen van herkomst met elkaar mixte. Zo werd de salsa geboren, wat in het Spaans ook letterlijk saus betekent. Het werd al snel populair in Amerika en later ook in de rest van de wereld.

Een salsa lesje in Havana?

Er is geen betere manier om een rondreis door het land van de salsa te starten, dan met een salsa les in de levendige hoofdstad Havana. Met een Cubaanse leraar of lerares en Cubaanse danspartner, oefen je de swingende ‘moves’. In de avond kan je de geleerde pasjes gaan beproeven in een van de ‘Casas de la Musica’ (huizen van de muziek), welke in Havana makkelijk vindbaar zijn.

Swingen in Trinidad

In het kleurrijke stadje Trinidad worden ook privé salsa lessen aangeboden en percussie workshops voor de echte muziek liefhebbers. In de avond komen in Trinidad de locals en toeristen samen bij de trappen van de Plaza Mayor. Net als bij een echt terras, met tafels en stoelen, wordt je hier naar een vrije plek op de trap van het plein begeleidt. Live bandje spelen salsamuziek, er zijn dansoptredens, en het zal niet lang duren voordat een Cubaan je ten dans vraagt. Op de trappen zal het je verder aan gemak niet ontbreken, want mojitos worden door de barjongens goed bijgevuld. Ben je een echte dansfanaat dan ga je in Trinidad naar de discotheek ‘la cueva’ (de grot). Het is even lastig om er te komen want het is daadwerkelijk in een grot, maar de ultieme danservaring is de lange zoektocht waard. Hier wordt vooral reggeatton gedraaid, wat onder de Cubaanse jongeren erg populair is. Maar ook salsa en merengue nummers passeren de revue.

Carnaval vieren in Santiago de Cuba

Santiago de Cuba – ook wel de geboortestad van de Cubaanse salsa genoemd – heeft eveneens veel te bieden op het gebied van dans en muziek. Wil je hier ’s avonds je heupen laten swingen, zoek dan een van de muziekhuizen, oftewel ‘Trova’s’, op in de binnenstad. Hier treden Cubaanse bands op, met originele son muziek. Verder wordt elk jaar in Santiago de Cuba in juli het meest uitbundige carnaval van het eiland gevierd. Plan je je Cuba reis rondom deze periode, kijk dan even op welke dagen het valt, want dat wil je zeker niet missen.

Wil je tijdens je Cuba rondreis naast sigaren draaien en in een oldtimer zitten, ook kennis maken met de Cubaanse cultuur? Kijk dan op de website van Cuba online. Je kunt met de bouwstenen van Cuba online een eigen swingende rondreis samenstellen, inclusief salsa les.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: