Page content

Costa Rica welke kust kies je?

Costa Rica welke kust kies je?

Jéminé, wie naar Costa Rica wil, moet heel wat keuzes maken, bijvoorbeeld welke kust kies je? Het lijkt zo’n klein landje en met 95% tropisch regenwoud zou je nog denken dat wat er te zien is, misschien op elkaar lijkt. Maar niets is minder waar. Er bevinden zich zoveel bijzondere, echt unieke nationale parken in het land, dat een doorsnee vakantie van 2,5 week, altijd betekent dat je keuzes moet maken.

Een van die keuzes, die je als reiziger zult maken, is die van de stranden. Verblijf je aan de Atlantische (Caribische) kust en/of de Pacifische (Stille Oceaan) kant? Hieronder vind je informatie die kan helpen bij je keus. Vooropgesteld: alle kust van Costa Rica is tropisch en een groot deel is ruig, met donker zand.

Weer en klimaat

Langs de Caribische kust, sterk beïnvloed door passaatwinden en depressies op de Atlantische Oceaan, valt het hele jaar door vrij veel regen in de vorm van tropische stortbuien; meer dan 3000 mm gemiddeld (zo’n 8 mm per dag). Soms valt er in een jaar wel 8000 of 9000 mm. September en oktober gelden hier als de droogste maanden. Neem gewoon altijd een poncho mee.

De kust van de Stille Oceaan heeft een droog en een nat seizoen. In het noordwesten valt daar ‘maar’ tussen de 1000-2000 mm per jaar. Tussen december en april valt er nauwelijks neerslag en is het droog, heet en zonnig.

De Caribische kust

De Caribische kust is een stuk korter dan de Pacifische en volgens Google Maps zijn er 12 stranden. De noordelijkste is Playa Tortuguero, vlakbij de grens met Nicaragua. Het gelijknamige nationale park Tortuguero heeft geen wegen, vervoer is per boot en de jungle lodges waar je kunt verblijven geven echt het „weg van de wereld, in de natuur”-gevoel wat je in Costa Rica verwacht. Overigens is dit geen strand waar toeristen op liggen, het is de broedplaats van verschillende soorten schildpadden en beschermd natuurgebied.

De overige stranden liggen zuidwaarts, rond de plaatsjes Limon, Cahuita en Puerto Viejo de Salamanca, alweer richting de Panamese grens. De stranden zijn hier goudgeel, dichte begroeiing loopt tot aan het strand en er liggen vaak takken, bladeren en wier op het strand. De zee is behoorlijk ruig, snorkelen kan in de wat rustigere baaien. Wie wil surfen moet ervaring hebben en alsnog uitkijken voor de sterke stroming. Bij vloed verdwijnen de stranden grotendeels. De sfeer aan de Caribische kust is eigenlijk waar je voor komt; er heerst een soort mix van rasta en latina (raggae ontmoet salsa, zo je wil). Het is hier relaxed, mensen lopen op slippers of blote voeten door het dorp, de huizen zijn in allerlei kleuren geschilderd en vaak van hout en op palen. Het doet een beetje Jamaicaans aan.

De Pacifische kust

Dan is er de Pacifische kust; een heel ander verhaal. Zo’n 300 stranden, 2 schiereilanden, talloze leuke plaatsjes en volop mogelijkheden om te surfen, boottochten te maken en een gezellige tijd te hebben. Onmogelijk om ze allemaal te noemen, dus hier een paar uitschieters, van noord naar zuid:

1. Golfo de Papagayo: ligt onder de grens van Nicaragua en is een strook ontwikkeld kustgebied met veel luxe resorts. Dit peninsula is het meest toeristisch van de hele kust, veel Amerikanen brengen er hun 8 dagen vakantie per jaar door.

2. Op Peninsula Nicoya is de zeetemperatuur altijd erg aangenaam en de temperatuur overdag reikt rond de 30 graden Celsius.

Populaire strandbestemmingen op Peninsula Nicoya:

a. Tamarindo een populaire bestemming (ook bij jonge Amerikanen) om te relaxen en te surfen.

b. Samara is een heerlijk dorp om bij te komen van alle indrukken en even helemaal niets te moeten behalve zo nu en dan je handdoek uitkloppen. In Samara vonden wij de meest ontspannen sfeer. Je kunt er paardrijden over het strand, voetballen met locals op het pleintje of gaan ultralight vliegen.

c. Montezuma ligt op het uiterste puntje van het schiereiland. De prachtige natuurlijke omgeving, watervallen en stranden maken dit tot een zeer geliefde vakantiebestemming. Vooral de meer alternatieve vakantieganger komt hier aan zijn trekken. Trendy restaurants, galeries en yoga resorts maken dit tot een trendy badplaats. Ondanks de drukte in de badplaats zijn er nog verlaten stranden en geheime surfspots te vinden.

3. Manuel Antonio is een plek waar je mooi zandstrand, een natuurpark aan zee en comfortabel hotelverblijf combineert. Bovendien ben je in 10 minuten in Quepos, een typisch, wat rommelig en sfeervol Costa Ricaans stadje. Veel reizigers besluiten hun reis hier, het is er gezellig en kleinschalig. Loop je ’s ochtends langs het strand, dan ben je helemaal in de natuur. In de baaien liggen maanvormige zandstranden grenzend aan bos dat tot aan het strand loopt. Brulapen, kapucijnapen, doodshoofdaapjes, neusbeertjes en leguanen zijn er te zien.

4. Corcovado national park is het meest afgelegen, overweldigende en exclusieve park van Costa Rica. Het ligt aan de zuidwest kust tegen Panama aan. De weg erheen is al speciaal; per speedboat vaar je in anderhalf uur over de Rio Sierpe met mangrove-oevers. En dan begint een verblijf van wildlife spotten en wandelen over natuurstranden, riviertjes oversteken en met je verrekijker nog meer wildlife spotten. Je kunt ook naar Isla del Caño waar je snorkelend zeesterren, schildpadden en kleine haaien kunt zien.

Zucht & droom weg… Wil je enkele van deze stranden in Costa Rica zelf zien? Met Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel, stel je met bouwstenen de route en stranden van jouw voorkeur. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring. Disfruta la pura vida!

Klik gerust eens door onze categorieën heen: