Page content

China ontdekken, is dat moeilijk?

China ontdekken, is dat moeilijk?

China ontdekken, het grote land aan de andere kant van de wereld, met een ander alfabet en waar bijna niemand Engels spreekt. Dat is spannend om naartoe te reizen, maar niet onmogelijk. Gelukkig spreekt de jongere generatie spreekt meer Engels (“Miss, can I take picture with you?”) en de netwerkverbindingen met de trein of binnenlandse vluchten zijn goed. Als je het goed voorbereid, kun je China prima ontdekken en een rondreis door deze grootmacht maken.

Route

De meeste reizigers beginnen hun reis in Beijing. Je kunt hier makkelijk je weg vinden omdat de metrohaltes tegenwoordig ook in het Engels aangegeven worden (dat is makkelijker dan de verschillende tekens onthouden). Bij de verboden stad kun je een audio guide huren, die werkt op GPS en is ook in het Nederlands beschikbaar!

Verblijf in de Hutongwijk, waar je in karakteristieke Chinese huisjes kunt slapen. Ga dan lopend de wijk verkennen zodat je originele souvenirs kunt scoren en ook een Chinees ijsje kunt proberen. Vanuit de hoofdstad reis je in ongeveer vier uur naar de Chinese muur, waar je zelf een gedeelte van de muur gaat beklimmen.

Vervolgens ga je per trein of binnenlandse vlucht verder het land in. Je kunt verschillende kanten op, dus lees je goed in. Kijk wat je het meeste aanspreekt en bouw daar je reis omheen. Zo kun je naar het Terracotta leger in Xi’an en naar de pandaberen en theehuizen in Chengdu.

Heb je nog tijd over dan kun je naar Lijang en Dali gaan, de dorpen waar je een stukje Tibetaans leven mee kunt maken en de bergstammen kunt ontmoeten. Avontuurlijke reizigers gaan de Tiger Leaping Gorge trotseren. Twee dagen lopen door de bergen, bossen en over watervallen. Pittig maar zeker de moeite waard als je midden in de bergen in een bed & breakfast verblijft, met uitzicht op de bergen en de rivier onder je.

Reis door naar het zuiden van het land om de vreemd gevormde karstbergen te gaan zien. Hier kun je ook goed fietsen tussen de rijstvelden, waarbij je soms voorzichtig om een koe heen moet sturen die midden op de weg staat. Ook kun je hier (met gids) door de velden gaan lopen.

De reis eindig je in Hongkong of Shanghai. Hongkong met zijn wolkenkrabbers en Shanghai waar je de tegenstelling tussen oost en west vindt. Vanaf beide steden kun je gemakkelijk terug naar Europa vliegen.

Eten

Er gaan veel verhalen rond over de meest vreemde dingen die je in China kunt eten. Van gegrilde schorpioen en zeesterren tot blauwe eieren. Dit kun je zeker tegenkomen, maar alleen als je het opzoekt. Je kunt in de restaurants zonder problemen goed eten, alleen zul je babi pangang niet in China tegenkomen. Deze gerechten zijn namelijk niet echt Chinees. Eigenlijk is het eten in China heel divers en is er veel keus. Van zoete aardappels tot groene groenten met knoflook en rijstgerechten met zachte kip en nootjes. Als je in een avontuurlijke bui bent, kun je natuurlijk een keer de bubble tea (een mix van thee en fruit of melk) proberen!

Vervoer

Omdat China een groot land is, zul je veel onderweg zijn. Dit kan met (nacht)trein, bus of binnenlandse vluchten. Heb je een kleiner budget, kies dan voor de trein en bus, anders kun je (voornamelijk) tussen de grote steden vliegen. Het kost meer maar levert ook meer tijd op. Taxi’s en riksja’s zijn gemakkelijk om zelf te regelen. Neem dan wel een boekje mee waarin je woorden zoals busstation of restaurant in het Chinees kunt aanwijzen, of vraag in het hotel of de receptionist de tekens voor je op wil schrijven.

Deze reisinformatie is geschreven door de reisspecialisten van China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen China rondreis samenstellen, de reisspecialisten achter de bestemming hebben het land zelf bezocht en adviseren je graag.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: